Ekološka edukacija za učenike Sombora

Prema modulu “Ekoloski otisak”, koji je prethodno ekspertski tim iz “Ambasadora odrzivog razvoja i zivotne sredine” razvio sa UNESCO, u 2012. godini zapocela je saradnja sa Odeljenjem za komunalne poslove Gradske uprave grada Sombora, na realizaciji predavanja/radionica za ucenike iz Sombora.

Okvirni plan održavanja ovih radionica , odnosno treninga,  sadrži upoznavanje dece sa konceptom ekološkog otiska i elementima na osnovu kojih se računa njegova vrednost. Posle kraćeg upoznavanja sa materijom predviđen je igrokaz – učesnicko nadmetanje uz argumente, pri čemu grupe učenika predstavljaju svoje predloge za smanjenje ekološkog otiska.

Letnja eko-skola

’’Ambasadori održivog razvoja i životne sredine’’ u saradnji sa Gradskom upravom grada Sombora (odeljenje za komunalne poslove) organizovali su letnju Eko školu na području Rezervata biosfere Golija –  Studenica, u periodu od 27. do 31. avgusta 2012.

Učesnici kampa su bili studenti različitih fakulteta, sa prebivalištem na teritoriji grada Sombora.

Tokom trajanja Letnje eko škole učesnici su u okviru predavanja i edukativnih radionica upoznati sa različitim temama:   Koncept zaštite prirodnih i kulturnih dobara u okviru  rezervata biosfere, Biodiverzitet i održivo korišćenje biljnih resursa, Kulturno-istorijsko nasleđe, Održivi turizam kao mogućnost razvoja ruralnih područja, Elementi održivog razvoja planina i ekostemske usluge, Ekološki otisak.

U okviru aktivnosti realizovane su i edukativne pešačke ture, kako bi se učesnici što bolje upoznali sa područjem Rezervata biosfere Golija-Studenica.

Ekološka edukacija za učenike Sombora