Obrazovanje i životna sredina, među prioritetima građana Srbije: nacionalne konsultacije “Srbija kakvu želim”

13. maja u Palati Srbija u Beogradu održana je završna diskusija koja treba da potvrdi  preliminarne rezultate dobijene u okviru procesa nacionalnih konsultacija “Srbija kakvu želim”.

Na završnoj diskusiji okupili su se predstavnici civilnog sektora, eksperti iz različitih oblasti i učesnici procesa konsultacija, kako bi kroz zajedničku diskusiju izneli svoje mišljenje i doneli zaključke po pitanju ključnih problema i prioriteta koje je više od 10 000 građana istaklo kao najvažnije za poboljšanje kvaliteta života u Srbiji. Pored toga, deo diskusije bio je posvećen i postignućima Milenijumskih ciljeva razvoja.

Moderator diskusije bio je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu prof. dr Slobodan Cvejić, dok su govornici bili prof. dr Mladen Lazić, prof. dr Mihail Arandarenkoprof. dr Anđelka Mihajlov, doc. dr Danilo Vuković i dr Svetlana Stanarević.

Zaključci sa završne diskusije ući će u izveštaj koji će biti prosleđen u centralu UN-a u Njujorku gde će kao deo globalnog zajedničkog izveštaja biti predstavljen Generalnom sekretaru UN-a u vidu preporuka za definisanje vizije razvojne agende UN-a za period posle 2015. godine ( ciljeva održivog razvoja). Ovaj zajednički izveštaj će zatim biti predstavljen na 68. sednici Generalne skupštine UN-a 23. septembra 2013. u Njujorku.