Održan sastanak Medjunarodnog žirija za Plavu zastavu u 2013. godini

19. aprila 2013. godine u Kopenhagenu je održan sastanak Medjunarodnog žirija . Očekuje se zvanično saopštenje da li je plaža Savsko jezero na Adi Ciganliji – Beograd i u 2013. godini zadovoljila kriterijume medjunarodne eko-sertifikacije.

_____________________________________________________________________________________________________

Sastanak Nacionalnog zirija u okviru programa Plava zastava za Srbiju održan je u petak 8. februara 2013. godine sa pocetkom u 13 casovau sali za konferencije u Turistickoj organizaciji Srbije (Čika Ljubina 8, I sprat).

Na sastanku su prezentovati ovogodisnja aplikacija plaze na Adi Ciganliji i analizirala se ispunjenost kriterijuma za nominaciju pomenute plaže u okviru međunarodnog programa Plava zastava, a zatim je usledilo i glasanje članova Nacionalnog zirija po ovom pitanju. Jednoglasno, Nacionalni žiri je odlučio da predloži Medjunarodnom žiriju, da plaža SAVSKO JEZERO na Adi Ciganliji i u 2013. godini dobije medjunarodnu eko-sertifikaciju Plava zastava. 

Sastankom je predsedavala Nacionalni operater za Program Plava zastava u Srbiji Sandra Radunović.

Momenti sa sastanka se mogu pogledati u galeriji  fotografija.

_______________________________________________________________________________________________________

 

Prijavljivanje plaža i marina za dobijanje medjunarodne eko-sertifikacije PLAVA ZASTAVA

Zaiteresovani treba da kontaktiraju Nacionalnog operatera za Srbiju fee.serbia@gmail.com.

U 2012. godini je jedino plaža Ada Ciganlija-Savsko jezero u Beogradu zaslužila ovu značajnu medjunarodnu sertifikaciju.

Još uvek nijedna marina u Srbiji nema ovu prestižnu medjunarodnu eko-sertifikaciju.

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite zivotne sredine mora, reka, jezera i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje  vodama i obalnim pojasom. Do sada je u svetu ustanovljeno  preko 3000 Plavih zastava, od toga preko 2500 na plažama i preko 600 u marinama. Plava zastava je priznanje koje se dodeljuje samo za jednu sezonu, te se zahtev svake godine mora dostaviti na propisani način ako se želi dobiti Plava zastava. Statistika ukazuje da se turisti danasnjice u značajnoj meri (oko 30%) opredeljuju za turističku destinaciju koja u blizini ima plažu sa oznakom „Plava zastava”, odnosno marinu sa oznakom „Plava zastava”. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni rukovodilac ovog programa je “Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine” – Foundation for Environmental Education – FEE. U program je trenutno uključeno više od 30 evropskih, kao i značajan broj  vanevropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.