Otvoren je konkurs Eko-paket – rok prijave do kraja aprila 2015. godine

Eko-paket kreativni konkurs

I ove godine nagrađujemo vašu kreativnost! Konkurs za radove je otvoren i traje kao i akcija – do kraja aprila 2015. godine.

Konkurisati mogu samo škole koje su uključene u Program EKO-ŠKOLE  (projekat Eko-paket je osmišljen tako da katalizuje uključenje obrazovnih ustanovama u sprovošenje međunarodnog programa Eko-škole u Srbiji!)

Nagradni konkurs je podeljen u 3 uzrasne kategorije:

1)      predškolski uzrast i učenici od 1. – 2. razreda osnovne škole: izrada upotrebnih predmeta od upotrebljene Tetra Pak ambalaže

2)      učenici od 3. – 6. razreda osnovne škole: izrada upotrebnih predmeta od upotrebljene Tetra Pak ambalaže

3)      učenici od 7. – 8. razreda osnovne škole, učenici srednjih škola i studenti: izrada upotrebnih predmeta od upotrebljene Tetra Pak ambalaže ili video, fotografija, članak, poster na temu “Životni ciklus Tetra Pak ambalaže”.

Nema ograničenja kada je u pitanju kreativnost u osmišljavanju upotrebnih predmeta. Predmete slikajte i pošaljite nam 1-3 fotografije. U izbor ulaze pojedinačni i grupni radovi iz sve 3 uzrasne kategorije. Nagrađujemo nabolji grupni rad u svakoj uzrasnoj kategoriji. Nagrađujemo i najbolji pojedinačni rad, kao i drugoplasiranog, odnosno trećeplasiranog u svakoj kategoriji. Ove godine mentori sa najvećim brojem prijavljenih radova dobijaju nagrade.

Nagrade za grupni rad su:

  • pobednički rad u kategoriji predškolski uzrast i učenici od 1. – 2. razreda osnovne škole: nagrade u vrednosti od 90,000.00 din.
  • pobednički rad u kategoriji učenici od 3. – 6. razreda osnovne škole: nagrade u vrednosti od 90,000.00 din.
  • pobednički rad u kategoriji učenici od 7. – 8. razreda osnovne škole, učenici srednjih škola i studenti: nagrade u vrednosti od 90,000.00 din.

 Nagrade se dodeljuju školama sa najboljim grupnim radovima. Jedna škola može dobiti samo jednu nagradu za grupni rad, bez obzira na rezultate konkursa. Za pojedinačne radove ograničenje je jedan rad po učeniku.

 Radove šaljite elektronskom poštom. Prilikom slanja pojedinačnih radova telo poruke treba da sadrži: ime i prezime učenika, ime i prezime mentora, razred, naziv škole i naziv rada. Prilikom slanja grupnih radova, telo poruke mora da sadrži: naziv grupe, naziv škole, razred, ime i prezime mentora i broj učenika koji je učestvovao u izradi rada.

 Stručni žiri se sastoji od predstavnika kompanije Tetra Pak i strukovnog udruženja Ambasadori održivog razvoja i životne sredine. Rezultati takmičenja se objavljuju u maju 2015.

 Saveti za uspešno sprovođenje akcije

  • Eko-paket ne stavlja akcenat na količinu prikupljene ambalaže već na način njenog odlaganja.
  • Ukoliko se smeće iz škole odnosi jednom nedeljno, organizovati prikupljanje na dan (ili dan uoči) odnošenja. Tako prikupljena ambalaža neće predstavljati higijenski problem u prostorijama škole.
  • Na promenljivom panou Eko-škole istaći kojim danom se organizuje prikupljanje ambalaže i skrenuti pažnju na razloge za pridržavanje rasporeda.
  • Nije bitno koliko se kesa napuni ako se ne uključi svako dete. Neka svaki učenik jednom nedeljno odloži upotrebljenu Tetra Pak ambalažu prema uputstvu.
  • Ukoliko deca u školi nemaju kontakt sa Tetra Pak ambalažom jer napitke dobijaju u školskoj kuhinji, neka se upotrebljena Tetra Pak ambalaža pravilno odloži u kese u školskoj kuhinji pred decom pri čemu i deca treba da učestvuju u odlaganju.
  • U opticaju nek uvek bude jedna kesa. Nakon što se ona napuni, upotrebiti narednu.

 

Šta je Eko-paket?

Eko Paket, projekat koji je deo Međunarodnog programa Eko Škole, kreiran je u cilju edukacije javnosti o tome koji su pravilni načini za odlaganje upotrebljene Tetra Pak ambalaže i podizanje svesti o tome koliko je važno imati odgovoran odnos prema prirodi. Projekat je primarno kreiran za učenje dece od najranijih godina o tome kako da pravilno odlažu višeslojnu Tetra Pak ambalažu i na ovaj način doprinesu očuvanju životne sredine i zdravlja. Projekat podrazumeva sakupljanje upotrebljene Tetra Pak ambalaže i organizovanje radionica za mališane u vrtićima, školama i mlade na fakultetima, gde oni mogu da prave različite predmete od upotrebljene Tetra Pak ambalaže, a ujedno ih vaspitači, nastavnici, profesori edukuju na temu reciklaže. Aktivnosti u okviru projekta prati kreativni konkurs. Sve ustanove učestvuju u kreiranju pravih malih umetničkih dela od upotrebljene Tetra Pak ambalaže i šalju ih organizatorima projekta. Na kraju školske godine Tetra Pak i partneri nagrađuju najbolje škole i najkreativnije učenike, decu, studente vrednim nagradama. Tetra Pak takođe organizuje i radionice u vidu demonstracija za sve učesnike projekta Eko Paket. Oni su na taj način u prilici da vide proces reciklaže upotrebljene Tetra Pak ambalaže kao i kako se od nje pravi papir.

 Detaljnije informacije o TetraPak Eko-paketu