Bezbedne hemikalije i proizvodi – prioritet posle 2015. godine

Seminar o hemijskoj bezbednosti u kontekstu razvojnih ciljeva posle 2015. godine  je održan u Beogradu je 11. aprila, u organizaciji WECF i UNDP-Srbija, a u okviru projekta koji je podržala EU. Dnevni red seminara i izlaganja su prikazali različite rezultate, koji uključuju rezultate ispitivanja o igračkama u Srbiji (toysafetyengfinalorg) i  preliminarne rezultate o Srbiji kakvu žele njeni građani posle 2015. godine (http://www.srbijakakvuzelim.rs/).

Na poziv organizatora, A.Mihajlov je govorila o potrebama aktivnosti zasnovanih na znanju, prezentujući neke od rezultata iz strateskog partnerstva AOR (nacionalne NGO SAICM fokalne tačke) i APOS-a (http://www.apos.org.rs/cms/index.php )  u oblasti  upravljanja hemikalijama ( +Prof Mihajlov PRESENTATION – Capacity building for chemicals safety) .

Poziv za dostavljanje mišljenja na strateški dokument SAICM – rok 16. maj 2013. godine

Sekretarijat SAICM  (Strateškog pristupa za upravljanje hemikalijama na medjunarodnom nivou  – Strategic Approach to International Chemicals Management ) upućuje poziv svim zainteresovanim stranama, da dostave svoje mišljenje na Okvir i uputstvo kako dostići ciljeve upravljanja hemikalijama do 2020. godine (Overall Orientation and Guidance to meet the SAICM 2020 goal). Mišljenje, odnosno prilog, dostaviti direktno na saicm@unep.org .

Organizacija Ambasadori održivog razvoja i životne sredine je SAICM Fokalna tačka za nevladin sektor Srbije i aktivna je u ovom procesu u okviru datog mandata. Koristimo ovu priliku da pozovemo zainteresovane organizacije iz nevladinog sektora u Srbiji, da nam se jave (na office@ambassadors-env.com), da bismo, ukoliko postoji interesovanje, oformili SAICM OCD Mrežu u Srbiji ( SAICM CSO Serbia Network), radi efikasnije razmene informacija.

_________________________________

Ambasadori održivog razvoja i životne sredine je SAICM Fokalna tačka za nevladin sektor Srbije, poslali smo komentar na Okvir i uputstvo kako dostići ciljeve upravljanja hemikalijama do 2020. godine (Overall Orientation and Guidance to meet the SAICM 2020 goal).

U istom ovom procesu, SAICM je organizovao prateći događaj uz “Trojnu Konferenciju zemalja članica”, 4. maja 2013. godine u Ženevi.