Održan sastanak nacionalnog FEE Saveta i nacionalnog žirija za Plavu zastavu

Sastanak nacionalnog FEE saveta u Srbiji, koji ujedno predstavlja i nacionalni žiri za Plavu zastavu, održan je u IN hotelu, jednom od tri hotela sa Zelenim ključem. Sastanku su prisustvovali predstavnici institucija: Ministarstva zaduženog za životnu sredinu, Ministarstva zaduženog za obrazovanje, Ministarstva zaduženog za zdravlje, Ministarstva zaduženog za turizam, Privredne komore Srbije, Crvenog krsta Srbije – spasioci, Udruženja nautičara, Nacionalnog operatera FEE programa, predstavnici NVO.

Za program Plava zastava u 2019. godini stigla je prijava samo za Savsko jezero-Adu Ciganliju, jedino kupalište u Srbiji koje od 2012. godine učestvuje u programu. Kriterijumi su visoki, podeljeni u 4 osnovne grupe (obrazovanje i informisanje o životnoj sredini, kvalitet vode, upravljanje životnom sredinom, bezbednost i prateće usluge), a najteži za ispunjenje je kvalitet vode u skladu sa nacionalnim propisima i EU Direktivom o vodama za kupanje. Kupalište „Ada Ciganilja“ je uspešno ispunjavalo sve neophodne međunarodno propisane kritrijume i jasno postavilo visoke vrednosti sigurnosti kupača i brige o životnoj sredini kao svoje prioritete.

Eko-sertifikat Zeleni ključ imaju tri hotela: Radisson Collection Old Mill Belgrade, IN hotel i Hilton Belgrade.

U programu Eko-škole nalazi se 113 obrazovno-vaspitnih institucija iz svih krajeva Srbije, od predškolskih, osnovnih, srednjih i viših škola, do fakulteta, doma učenika srednjih škola i škola za osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika.

Nacionalni Konkurs za Mlade eko-reportere otvoren je do 1. marta 2019. godine. Najbolji radovi u formi članka, fotografije i videa, mladih ljudi od 11 do 25 godina, biće poslati na međunarodno takmičenje Mladih eko-reportera.