PLAVA ZASTAVA na Savskom jezeru i 2013. godine: 15. juna u 11:00 zvanično postavljanje zastave za ovu sezonu, plato kod sudijskog tornja

Ада Циганлија поново добила престижно међународно признање за квалитет плаже – Београдска Ада Циганлија је званично другу годину за редом добила престижно међународно признање Плава застава за квалитет плаже Савског језера. 

Одлуку о додели плаве заставе Ади Циганлији донео је Међународни жири „Фондације за едукацију у области животне средине“ (Foundation for Environmental Education – FEE) на редовном годишњем заседању у Копенхагену на предлог Националног жирија, на којем је поред Аде Циганлије признање додељено плажама и маринама северне земљине хемисфере које су поднеле апликацију за добијање сертификата. Ове године Плаву заставу је добило 3100 плажa и 625 марина.

Представници  Плаве заставе  (Риза Епикмен, члан Међународног Савета / Сандра Радуновић, национални координатор) предају директору ЈП „Ада Циганлија“ Александру Стаменковићу заставу, према плану догађаја у 11:20.  Директор ЈП „Ада Циганлија“ предаје заставу спасиоцу који је качи и подиже на јарбол.

-Велика нам је част што смо другу годину за редом добили ово престижно признање. Овим смо испунили највише стандарде у погледу квалитета плаже, воде у Савском језеру и целокупне инфраструктуре на Ади Циганлији.“ – рекао је Александар Стаменковић, директор ЈП „Ада Циганлија“ и додао да ће ЈП „Ада Циганлија“ наставити овим путем како би се и наредних сезона Плава застава нашла на Савском језеру

-Плава застава ће се поново завијорити на плажи Савског језера, што је знак да смо током претходне године заједничким снагама са тимом из ЈП „Ада Циганлија“,  уз одржавање постигнутих стандарда и унапређивањем садржаја поново успели да испунимо захтевне међународне критеријуме. рекла је Сандра Радуновић из организације „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“ која је национални оператер за програм Плава застава.

Плава застава за плаже и марине је међународни програм заштите животне средине мора, река, језера и приобаља, чији је првенствени циљ одрживо управљање водама и обалним појасом, а добија се на коришћење за једну купалишну сезону.

Интелектуални власник Плаве заставе и међународни руководилац овог програма је „Фондација за едукацију у области животне средине“ (Foundation for Environmental Education – FEE), чије је седиште у Копенхагену, а коју је основао Европски Савет 1981. У овај програм је тренутно укључено више од 30 европских, као и значајан број ваневропских држава којима је туризам један од стратешких циљева. Једини овлашћени оператор за спровођенје овог програма за Србију је  организација “Амбасадори одрживог развоја и животне средине”

Више информација о Плавој застави можете погледати на сајту www.ambassadors-env.com  и www.blueflag.org