Projects Activities

Mapiranje reciklera

Projekat Mapiranje reciklera i otkupljivača sekundarnih sirovina kroz međunarodni program Eko-škole (Mapiranje reciklera) podržan od strane Ministarstva zatite životne sredine Republike Srbije.

Imajući u vidu dosadašnje iskustvo u radu sa Eko-školama, Ambasadori održivog razvoja i životne sredine prepoznali su potrebu da se razvije i unapredi svest stanovništva o razdvajanju otpada, uz pomoć samih Eko-škola, koje su mnogo unapredile saradnju sa lokalnim zajednicama, decom i stanovništvom. Eko-škole postaju sve više centri gde se sakuplja otpad, često i razdvaja, ali je problem što nisu povezane sa reciklerima i otkupljivačima, pa se otpad gomila u školskim dvorištima. Projekat „Mapiranje reciklera“ će doprineti konkretnom povezivanju i umrežavanju Eko-škola i reciklera/otkupljivača sekundarnih sirovina, kako bi se čitav sistem u lokalnoj zajednici aktivirao u organizovanju procesa sakupljanja, odvajanja i reciklaže otpada.

Projekat predstavlja nastavak i korak napred u višegodišnjim nastojanjima da se umreže obrazovno vaspitne ustanove uključene u program Eko-škole sa reciklerima, što je kroz ovaj sistem započeto podrškom Tetra Pak kompanije od 2013. godine i nastavlja se od 2017. godine saradnjom sa RECAN fondacijom za povraćaj i reciklažu limenki.

Do sada su realizovane aktivnosti prikupljanja osnovnih podataka od Eko-škola, putem upitnika i intervjua, mapirane su Eko-škole i trenutno se radi na izradi same mape reciklera po datim lokalnim zajednicama u kojima se Eko-škole nalaze. Kao jedan od rezulata dobiće se mapa, dostupna na sajtu Ambasadora održivog razvoja, sa osnovnim podacima o reciklerima, a koja će se menjati i dorađivati u zavisnosti od uspostavljanja konkretne ugovorne saradnje između Eko-škole i reciklera.

Rezultati će biti predstavljeni na Multi-kongresu Serbian Visions, 26.11.2017. godine, od 12h do 14h, u hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu.

Projekat je sam po sebi održiv, jer nam je zajednički cilj da pored razvijanja svesti o potrebi razdvajanja otpada, doprinesemo i unapređivanju saradnje na lokalnom nivou između Eko-škola i reciklera, kako bi Eko-škole ostvarile dobit od otkupa sekundarnih sirovina i novac iskoristile za unapređenje svog rada. Sa druge strane, recikleri dobijaju pouzdanog partnera i stalni izvor sekundarnih sirovina.

Пројекат је 2017. године подржало Министарство заштите животне средине Републике Србије.

Napomena: ,,Mišljenja i stavovi izraženi u ovim publikacijama iskljuciva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nuzno zvanican stav Ministarstva zastite zivotne sredine.“

__________________________________

Aктивности на пројекту:

Представљен пројекат “Мапирање рециклера и сакупљача секундарних сировина у Еко-школама”

Upitnik  o vrstama otpada koji se sakuplja u Eko-školama sa ciljem reciklaže (on-line); sadržaj upitnika

AOR na “Serbian Visions”: 26.11.2017. sa početkom u 12h, hotel Radisson Blu Old Mill u Beogradu, sala M5

U medijima:

Mapiranje reciklera i otkupljivača sekundarnih sirovina kroz međunarodni program Eko škole

Izrađene mape reciklera po lokalnim zajednicama u kojima se nalaze Eko-škole

Eko-škole unapredile saradnju sa lokalnim zajednicama, decom i stanovništvom u oblasti reciklaže

Galerija slika:

Skup 20.10.2017.

AOR@SERBIANVISION2017