Počeci u sakupljanju limenki osnovaca iz škole „Sveti Sava“, iz Čačka

Po lepom i sunčanom danu bilo je šteta decu zatvoriti u učionicu i puštati slajdove, kad pažnja popušta usled sunčevih zraka koji se prikradaju kroz zavese. Zato smo rešili da „Svaka limenka se računa“ radionica bude održana u novoj letnjoj učionici, pred više od 40 dece od prvog do četvrtog razreda. Jesmo se sa suncem i raznim jesenjim zvucima borili za pažnju ovih radoznalih učenika, ali nam je najviše pomogao učenik trećeg razreda (nisam pitala za ime, toliko fascinirana njegovim znanjem i zaboravila sam), koji je znao i od čega su limenke napravljene, i zašto recikliramo, i kako čuvamo svoju životnu sredinu, i šta je aluminijum…i kao da ni jedno pitanje nije ostalo bez njegovog odgovora. A skromno i pomalo stidljivo dizao je ruku da iskaže svoje znanje, dok su drugari pažljivo slušali.

Pitanja su bila sva na mestu, od čega se prave limenke, kako tako izgledaju, kako to može za 60 dana ponovo da se dobije nova, a svi su znali da je aluminijum metal i da ima veliki značaj u našem svakodnevnom životu.

Ponosni što su sad dobili i kutije za limenke, poster i ostale materijale, koje će staviti pored kanti gde već vredno razdvajaju otpad, posle kratke pezentacije vratili su se igri i uživanju u vanredno lepom oktobarskom danu.

Jesu nam deca zrelija i savesnija od nas, polako postižemo svoj cilj u obrazovanju. I što je više društveno odgovornih kompanija koji deo svojih resursa i profita usmeravaju u pravcu svih ovih mudrih glavica, naša budućnost imaće još lepih dana, sunca i cvrkuta.