“1001 радост”- први вртић у Србији са ЗЕЛЕНОМ ЗАСТАВОМ

25. septembra 2013. godine održana je ceremonija uručivanja međunerodnog priznanja za Eko-školsko vaspitanje i obrazovanje vrtiću “1001 radost” u Beogradu (opština Voždovac). Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan uručio je zelenu zastavu predstavnicima vrtića.

– Ovo je jedan od najboljih primera kako sa decom treba raditi jer je od epohalnog značaja. Ako decu ovog uzrasta naučimo osnovnom sistemu vrednosti, ne moramo mnogo da brinemo kako će se ona ponašati sutra. Možda deca nisu toga ni svesna, ali treba da budu neizmerno srećna jer ono što im se pruža jeste zalog za budućnost. Pored toga, deca su u stanju da vaspitavaju i odrasle. Zato će biti bolji ljudi – rekao je Trivan.

Angazovali su i roditelje koji su za priredbu omugućili i garderobu za decu: zelene pantalonice i majice sa nazivom vrtića, tehničku podrsku u vidu mikrofona i mnoge druge sitnice, koje su od ovog čina napravili  događaj za pamćenje. Vaspitacice su osmislile predstavu i program, a deca su pevala, igrala, glumila, pojedinačno govorila izreke o zaštiti  životne sredine, štednji vode, struje, reciklaži, bili su kostimirani i zaista se videlo da je dosta truda uloženo. Bili su izloženi i njihovi “eko-proizvodi” od upotrebljenih materijala.
Lidija Kutović, direktorka predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” istakla je značaj da predškolske i školske ustanove obraćaju pažnju na zaštitu životne sredine, ističući ovaj vrtić kao primer.
Nacionalnog operatora za sprovođenje međunarodnog programa Eko-škole u Srbiji predstavljala je na ceremoniji Dragana Grujičić.